Mori Iroku III Diamond Cut Kyusu - 200ml
Mori Iroku III Diamond Cut Kyusu - 200ml
Mori Iroku III Diamond Cut Kyusu - 200ml
.
Sbírkový kus, japonská konvička Kyusu Banko od mistra Mori Iroku III (1936-2014) z věhlasné hlíny Banko shide (紫泥), hlína tmavě hnědé barvy s nenápadným přechodem do fialových barevných tónů.Výsoký obsah železa v hlíně potlačuje trpkost zelených čajů a zvýrazní žádoučí chuťový profil.
Konvička má jemné keramické sítko, pěkně teče a s listím můžete počítat s objemem kolem 160ml čaje.
Mistr narozen roku 1936, již nežijící, jeho pokračovatelem je Mori san narozen 1963, ten je čtvrtou generací nesoucí jméno Iroku a vrátil se k producti tzv. Diamant cut. Opravdový klenot.
Každý kus je originál a můžou být drobné odlišnosti v barvě hlíny a samozřejmě není možné docílit 2 totožných řezů. Nicméně všechny jsou stejně krásné a unikátní.
Asi před 260 lety, v polovině éry Edo, žil bohatý obchodník jménem Nunami Rozan. Rozan měl hluboké znalosti tradičního čajového obřadu a zajímal se o umění keramiky. S přáním, aby se jeho výtvory předávaly a používaly na věčné časy, nechal na své keramické výrobky vyrazit nápis "Banko Fueki", což znamená "stálá věčnost", a z toho se zrodil název banko ware. S Rozanovým odchodem zaniklo i řemeslo výroby tohoto zboží. V pozdějších fázích období Edo se však řemeslná výroba zboží banko znovu rozhořela.
Dnešní řemeslná výroba zboží Yokkaichi Banko Ware vychází z výtvorů vytvořených na počátku éry Meidži, a to po důkladném prozkoumání technik tvorby z tohoto období.
Na území Japonska se nachází 80 až téměř 90 % tohoto hliněného zboží. Rozdíl mezi hrnci banko ware spočívá v hlíně, ze které jsou vyrobeny. Má mimořádně dobrou tepelnou odolnost a vykazuje vysokou trvanlivost.
Čajové konvičky, stejně jako hliněné hrnce na vaření, patří mezi ukázkové výtvory banko ware. Konvice se vyrábějí z červené hlíny, která pochází z místní půdy a obsahuje železo, a po delším redukčním výpalu získávají až fialový odstín. Při používání konviček se jejich lesk stále více zvýrazňuje a tím, že absorbují kyselost (díky vyššímu obsahu železa), mají konvičky zjemňující účinek na chuť čaje.
.
Před použitím: před prvním užití konvičku opláchněte v horké vodě a nechte úplně vyschnout
Údržba: nepoužívat čistící prostředky, myčku. Čistit ručně, čistou vodou, bez chem. prostředků. Konvičku je třeba po každém užití nechat vyschnout. Ideálně určit konvici pro konkrétní druh čaje, pro který bude vždy používána.