Tsou Alishan Dark Age 2015 - 50g - Váha: 50g

Tsou Alishan Dark Age 2015 - 50g - Váha: 50g


Kód produktu: TAFU-50-2 Doprava a platba

460 Kč
Varianta neexistuje

Skladem
ks

Kód produktu: TAFU-50-2 Doprava a platba

Tsou Alishan Dark Age 2015 - 50g
 
Vysokohorský, silně oxidovaný oolong pocházející z překrásné části centrálního Taiwanu. Tuto zahradu jsem objevil při letošním (2023) půtování po Formose, kdy jsem se snažil najít to nejlepší z této oblasti.
 
Ač jsem prošel mnoho čajových zahrad, až ta z nejzapadlešjí části pohoří Alishanu splnila mé očekávání. Zahrada, o kterou se starají původní obyvatelé Taiwanu z kmene Tsou, kde se pěstuje čaj bez použití pesticidů a kde přistupují ke zpracování čaje svou vlastní cestou a díky tomu vznikají opravdu unikátní čaje, které stojí za objevení.
 
Alishan Dark Age čaj pochází z kultivaru Chin Xin a jedná se o ruční sběr z roku 2015. Tyto více oxidované čaje se nechávají zrát alespoň 3 roky, aby získaly lepší chuť a charakter, v podstatě se ani čerstvé nepijí/neprodávají.
Tedy zažité dogma vozit jen čerstvé čaje zde neplatí, ba naopak, stářím čaj získává svoji kultivovanost, rafinovanost a eleganci.
 
Suchý list má velice intenzivní a svěží vůni zralého ovoce a rozinek. Tako vůně se pak následně rozvine i v šálku a v chuti dominuje právě zralé ovoce, citrusy a elegantní a velice jemný náznak staření, který je však minimálně znatelný, protože čaj je pouze 8 let starý. Dozvuk, nebo-li aftertaste je velice hladký, jemný a nasládlý.
 
Je to naprosto skvělá vstupní brána do světa archviních čajů a vůbec nemusíte mít obavu z nějaké nechtěné zatuchlosti, či vyčpělosti čaje, je to opravdu delikátní pití, jehož proces staření byl řízený.
 
Jeden z pokladů naší nabídky. 
 

 

Oblast: Alishan Mountain Range
Nadmořská výška: 1200-1500m
Kultivar: Chin Xin
Typ listu: celolistý čaj
Typ sběru: ruční sběr, pupen a dva listy, případně pupen a 4 listy, dle jakosti
Užití: Gong-fu, případně Cold-brew
Oxidace: 70-80%
Pečení: lehce pečený.
 
.
 
Příprava na 100ml - Gong fu Cha - 7-8g, 90-100°C, 50-60s pro první nálev.
Druhý a třetí nálev 40-50s, následně prodlužovat interval vždy o 20-30s oproti předchozímu.
Vydrží vícero nálevů. Tímto způsobem si čaj vychutnáte od jemnějšího prvního nálevu, dalšími nálevy doplníte chuť a plné tělo tohoto úžasného oolongu.
Osobně připravuji kolem 5 nálevů, rád si ke konci nechám čaj dlouho luhovat abych vytáhl maximum chuti.