Bizen Kyusu no.6 - 500 ml
Kód produktu: BK500-6 Doprava a platba
Bizen Kyusu no.6 - 500 ml
Japonská konvička Bizen Teppo Kiln kyusu - s bočním úchopem a a krásným přežahem. Opravdový klenot.
Keramika Bizen je nejstarší japonskou technikou výroby keramiky, která byla zavedena v období Heian (794-1192). Jedná se o typ keramiky, který lze rozpoznat podle tvrdosti podobné železu, červenohnědé barvy, absence glazury a povrchem vzniklým vypalováním v peci na dřevo. Povrch nádobí Bizen je zcela závislý na yohenu (zabarvení keramiky v peci). Mezi charakteristické znaky patří Hidasuki, červenohnědý dekor z ohnivé šňůry vytvořený rýžovou slámou omotanou kolem kusů, a Enokihada, skvrny na glazuře ostružinové barvy, které vznikají působením borového popela.
Hlína užitá pro Bizen Ware
Zatímco většina keramiky, kterou vidíte, se používá na čaj, spousta výrobků z keramiky Bizen se používá na saké a vařené jídlo.
Materiál používaný k výrobě nádobí Bizen pochází z vrstvy hlíny zvané "hiyose", která se nachází v okolí Imbe. Lze ji sbírat pouze v několika specifických oblastech a ještě v období Momoyama se většina hlíny sbírala z rýžových polí. Hlína na rýžových polích je izolovaná od vzduchu a je živnou půdou pro organické látky, které ji mění ve viskózní jíl.
Rýžová pole jsou od jarní výsadby až do podzimní sklizně zavlažována vodou a hlína na těchto polích prochází neustálým přirozeným procesem oddělování, jehož výsledkem je viskózní jíl. Kromě toho se při sklizni voda z polí vypustí a na půdu svítí slunce. To způsobí, že se vzájemně množí mikrobi preferující vodu a mikrobi, kteří vodu odmítají, což vede ke vzniku kvalitní půdy, z níž se stane výjimečně viskózní hlína vhodná pro keramiku.
Díky tomuto procesu obsahuje jediná lžíce hlíny více než sto milionů mikrobů a uložení hlíny do skladu k odpočinku umožňuje růst 80 druhů kvasinek.
Většina z nich jsou antibiotika známá jako penicilin a dlouholetí hrnčíři z Bizen ware často říkají: "Když se zraníte, potřete si to hlínou." Vždyť to je přece taky taková hlína.
Hiyose je velmi viskózní a má nízkou odolnost vůči ohni a ve srovnání s jinými druhy hrnčířské hlíny obsahuje hodně železa. Protože se na výrobky Bizen ware nepoužívá glazura, jsou hrnčíři velmi citliví na složení hlíny. Zajištění vysoké kvality hlíny je pro umělce nanejvýš důležité.
Kus nádobí Bizen vytvořený z pečlivě zpracované hlíny, i když při prvním zakoupení nevypadá nijak velkolepě, se po letech trvalého používání promění v jemný kus, který se originálu téměř nepodobá.
Před použitím: před prvním užití konvičku opláchněte v horké vodě a nechte úplně vyschnout
Údržba: nepoužívat čistící prostředky, myčku. Čistit ručně, čistou vodou, bez chem. prostředků. Konvičku je třeba po každém užití nechat vyschnout. Ideálně určit konvici pro konkrétní druh čaje, pro který bude vždy používána.