Super Fancy Oriental Beauty - 50g
Kód produktu: SFOB Doprava a platba
Tento čaj má mnoho názvů: Donf Fang Mei Ren, Formosa oolong, Champagne oolong, Bai Hao Oolong, White tip Oolong, Oriental beauty, Eastern Beauty, Pong Fong tea, Bai Mao Hou.
Před 100 lety byl tento čaj nazýván Formosa oolong a v období od dynastie Qin, až do éry japonské okupace měl majoritní podíl mezi čaji výváženými do Evropy a UK. V tomto období byl také čaj nazýván Champagne oolong. Název "Oriental beauty" dostal tento čaj od anglické královny Alžběty II, která jej po jeho ochutnání takto pojmenovala.
Neustále se objevovalo mnoho názvů a příběhů spjatých s tímto čajem. Avšak originálním názvem byl v čínštině Bai Hao Oolong a v anglickém jazyce White tip Oolong, což v překladu znamená totéž. Čaj je tedy produkován z jemných mladých lístečků a vrcholových bělavých půpenů, tvz. tipsů.
Také taiwanský název "Pong Fong tea" je spojený se zajímavým příběhem z období japonské okupace.
Pěstitel čaje v oblasti Xin Zhu produkoval čaj, který byl napaden hmyzem. I přesto jej vzal na trh do města Taipei a ke svému překvapení jej prodal za velice dobrou cenu. Když se vrátil do vesnice a řekl lidem, kolik za tento čaj utržil, nikdo nechtěl uvěřit. Odtud pochází název Pong Fong, což v překladu znamená přeceněný, přehnaný, zveličující.
Tento čaj se od ostatních liší v mnoha ohledech. Vysokou mírou oxidace, mezi 70 - 80%. Dále také obdobím sklizně, která probíhá v červnu až červenci, tedy v období, kdy je čajovník napaned hmyzem. Hmyz narušuje strukturu listů a umožnuje tak částečně proces oxidace ještě na rostlině, před samotnou sklizní.
Nejvyšší sorty tohoto čaje nabízí medovou chuť i vůni a list pěti barev - bílé, zelené, žluté, červené a hnědé. Nižší sorty pak nabízí spíše mědově-ovocnou vůni i chuť a menší barevnost listu.
V eshopu nabízíme výbornou střední sortu tohoto výtečného oolongu - viz. fotografie v tomto příspěvku. Medově-ovocná vůně i chuť jemného prvního nálevu, který je svěží jantarové barvy. Druhý nálev pak dovolí pocítit navíc jemné koření. Čaj má příjemný, nasládlý aftertaste a určitě potěší každého milovníka orientální krásky.
Sklizeň: červen 2023
Oblast: Zhusan, Nantou county, 600m
Sběr: ruční
Kultivar: Qing Xin
Příprava na 200ml - 5-6g, 98°C, 1-2min., vydrží 3 až nálevy
Příprava na 100ml - Gong fu Cha - 5-7g, 98°C, 15-25s první i druhý nálev,následně prodlužovat interval. Vydrží vícero nálevů.